| پایش، ارزیابی فعالیت ضد میکروبی و مطالعات داکینگ مولکولی ترکیبات شیمیایی چند گونه گیاهی برای شناسایی داروی مهار کننده باکتری کلستریدیوم پرفرنژنس جدا شده از منابع آب استان اردبیل |
| کد مقاله : 1097-IWWA |
| نویسندگان |
|
کوثر محمدی دوست * مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب، شرکت آب و فاضلاب استان اردبیل، اردبیل ، ایران |
| چکیده مقاله |
| مقدمه: کلستریدیوم پرفرنژنس به عنوان یکی از شاخصهای مهم میکروبی برای پایش کیفیت آب آشامیدنی توسط اتحادیه اروپا معرفی شده است. این باکتری عامل بروز بیماریهای شدید رودهای در انسان و دام است. هدف پژوهش حاضر، بررسی حضور این باکتری در آبهای سطحی استان اردبیل و ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس چند گیاه دارویی همراه با مطالعات داکینگ مولکولی بود. روش کار: در طی اسفند ۱۴۰۲ تا خرداد ۱۴۰۳ تعداد ۵۰ نمونه آب سطحی طبق شرایط استاندارد جمعآوری شد. اسانس گیاهان آویشن، زنجبیل، رازیانه، علف چای و پنیرک با روش تقطیر با بخار استخراج گردید. فعالیت ضدمیکروبی با روش انتشار در چاهک بررسی و حداقل غلظت مهارکننده (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MBC) به روش رقیقسازی در لوله تعیین شد. همچنین ترکیبات اصلی گیاهان با داکینگ مولکولی از نظر توان مهارکنندگی C. perfringens تحلیل شدند. یافتهها: کلستریدیوم پرفرنژنس در ۳۲/۵ درصد نمونههای آب شناسایی شد. مقادیر MIC اسانس آویشن، علف چای، زنجبیل، رازیانه و پنیرک به ترتیب ۲۰، ۳۵، ۲۵، ۲۰ و ۳۰ درصد و مقادیر MBC آنها به ترتیب ۲۵، ۴۵، ۳۵، ۳۰ و ۴۰ درصد تعیین شد. نتایج داکینگ نشان داد ترکیبات تیمول و لینالول (آویشن)، آنتول (رازیانه) و زینگرون (زنجبیل) دارای انرژی اتصال قویتر از مترونیدازول بوده و توان مهارکنندگی بالاتری نشان دادند. نتیجهگیری: ترکیبات اسانس آویشن، زنجبیل و رازیانه به عنوان گزینههای مؤثر در مهار کلستریدیوم پرفرنژنس مطرح میشوند. نتایج داکینگ نیز این یافتهها را تأیید کرده و پتانسیل استفاده از این ترکیبات بهعنوان جایگزینهای دارویی و عوامل ایمنی آب را نشان میدهد |
| کلیدواژه ها |
| کلستریدیوم پرفرنژنس، فعالیت ضد میکروبی، آب آشامیدنی، داکینگ مولکولی، گیاهان دارویی |
| وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |