برآورد و کاهش هدررفت میزان آبیاری محصول کیوی توسط الگوریتم سنجش از دوری geesebal و داده‎های ماهواره‌ای
کد مقاله : 1131-IWWA
نویسندگان
محمد حمزه *1، مجید وظیفه دوست2، مریم نوابیان2، محمود قاسم‎نژاد2، معصومه حمزه3
1دانش آموخته دانشگاه گیلان
2استاد دانشگاه
3دانش آموخته دانشگاه تربیت مدرس
چکیده مقاله
مصرف بالای آب در بخش کشاورزی یکی از چالش‌های اساسی در مدیریت منابع آب کشور به‌شمار می‌رود. با توجه به سهم ۹۲ درصدی این بخش و اتلاف بیش از ۸۰ درصد منابع به‌دلیل فقدان فناوری‌های نوین آبیاری، افزایش بهره‌وری آب امری ضروری است. در این پژوهش، با هدف برآورد دقیق میزان آب مصرفی محصول کیوی که به عنوان یکی از محصولات مهم استان گیلان شناخته می‎شود و سطح زیر کشت آن در حال افزایش می‎باشد، یک مدل بیلان آب سلول پایه (pixel base) با کمک الگوریتم بیلان انرژی سطح زمین (sebal) در بستر Google Earth Engine توسعه داده شد. دراین مدل با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و هواشناسی، میزان تبخیر-تعرق واقعی در هر سلول به‌صورت روزانه استخراج گردید. پس از ارزیابی مدل در سطح باغات انتخابی با داده‌های مشاهداتی و شاخص‌های آماری، مدل کالیبره شده با استفاده از الگوریتم طبقه‌بندی SVM به کل منطقه تعمیم داده شد. نتایج نشان داد که حجم آب مصرفی گزارش‌ شده توسط مدیریت باغ لاکان (۱۸۰ هزار مترمکعب برای ۴۲ هکتار) با برآوردهای مدل بیلان انرژی geesebal (168000 متر مکعب) همخوانی دارد. با این حال، اختلاف حداقل ۱۲ هزار مترمکعبی بین آبیاری واقعی و نیاز استاندارد، نشان‌دهنده امکان کاهش مصرف آب بدون افت عملکرد محصول است. این مدل نشان داد که می‌تواند ابزاری مؤثر در مدیریت بهینه مصرف آب و کاهش هدررفت در زمینه محصولات باغی باشد.
کلیدواژه ها
تبخیر-تعرق، الگوریتم، جی سبال و گوگل ارث انجین
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی