کاهش مصرف آب در کشاورزی با استفاده از کودهای آلی در استان اصفهان
کد مقاله : 1301-IWWA
نویسندگان
مجتبی یحیی آبادی *
عضو هیات علمی بخش تحقیقات خاک و آب ، مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان
چکیده مقاله
مصرف کودهای آلی می‎توانند با بهبود شرایط خاک، ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش دهند. برای بررسی تاثیر کودهای مختلف آلی بر عملکرد سیب زمینی در شرایط کم آبی، آزمایشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده درقالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه براآن اصفهان اجرا شد. تیمارهای اعمال شده، شامل تنش خشکی بر اساس کاهش درصد رطوبت خاک در مرحله ظرفیت زراعی و یا تخلیه مجاز رطوبتی (45 درصد کاهش رطوبتی به عنوان شاهد، 55، 65 و 75 درصد کاهش رطوبتی درکرت های اصلی) و تیمار کودهای آلی شامل ورمی‌کمپوست (7 تن در هکتار)، کمپوست زباله شهری (15 تن در هکتار)، کود دامی (50 تن در هکتار) و شاهد (بدون مصرف کود) در کرت های فرعی، قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنش خشکی باعث کاهش عملکرد و اجزای آن شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که عملکرد سیب زمینی در تیمار ورمی‌کمپوست و بدون تنش خشکی، به 33 تن در هکتار رسید. برهمکنش تیمار ورمی‌کمپوست و آبیاری پس از 65 درصد تخلیه مجاز رطوبتی خاک (کاهش 20 درصد از آب مصرفی)، منجر به تولید کل سیب زمینی (23 تن در هکتار) شد. در این شرایط تنش، تیمار کمپوست نیز موجب تولید سیب‌زمینی به میزان 21 تن در هکتار گردید. در مجموع، با کاربرد کودهای آلی می‌توان به کاهش اثرات منفی تنش خشکی، کمک کرد.
کلیدواژه ها
آبیاری، سیب زمینی، کود آلی، ورمی کمپوست، اصفهان
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی