بررسی عوامل شیمیائی موجود در آب‌های زیرزمینی حوزه شهرستان بردسیر استان کرمان، فرصتها و چالش ها
کد مقاله : 1459-IWWA
نویسندگان
نادر کوهی چله کران1، امیر خسرو بهشتی2، فاطمه دریجانی *3
1بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
2گروه شیمی ، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3کارشناس محقق بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
چکیده مقاله
طبق گزارشات رسمی و پژوهش‌های علمی، بیش از 50 درصد از نیاز آبی کشور از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود. شهرستان بردسیر در استان کرمان به دلیل تنوع اقلیمی و منابع آبی زیرزمینی، در تولید محصولات زراعی و باغی نقش قابل‌توجهی دارد. در این میان برداشت بیش از حد از آب های زیر زمینی باعث افت سطح آب و شور شدن منابع شده است. وجود کاتیونها و آنیونهای بر TDS آب تاثیر گذاشته که به نوبه خود برای مصارف کشاورزی و انسانی مضر است. همچنین افزایش شوری و املاح سبب آسیب به محصولاتی از قبیل گردو، سیب زمینی و گل محمدی می شود . از طرفی وجود املاح و شوری آب میتواند سبب رسوبگذاری و بروز مشکلات در تجهیزات صنعتی و کاهش بازدهی در فرایند تولید در صنایعی مثل فولاد و...گردد. همچنین ، به دلیل استفاده از کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی ، احتمال نفوذ نیترات به منابع آبی زیرزمینی بسیار زیاد است. دستاوردهای حاصل از این تحقیق کیفیت شیمیایی آبهای زیرزمینی شهرستان بردسیر را به لحاظ مصارف شرب ، کشاورزی و صنعتی در وضعیت قابل قبولی نشان می دهد.با اینحال تحلیل نتایج حاصل از آنالیز شیمیایی و نیز نمودارهای گرافیکی پایپر، ویلکاکس نشان می دهند به علت برداشت بی رویه آب و خشکسالی های متمادی برخی از مناطق از جمله مناطق مرکزی و تا حدودی مناطق جنوبی شهرستان در آستانه از دست دادن کیفیت آب زیرزمینی خود هستند.
کلیدواژه ها
بردسیر، آب زیرزمینی، عامل شیمیایی، پایپر، ویلکاکس
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی